Originál cesto na pizzu – pizza je jedným z tých jedál, ktoré má bezpochyby svoje miesto vo svetovej gastronómii. Ako hlavný atribút každej dobrej pizzy stojí originál cesto. Kým si môžete vychutnať rozmanité a lahodné náplne, cesto je tou esenciálnou súčasťou, ktorá tvorí základnú štruktúru a chuť pizze. V tomto článku sa pozrieme na to, ako pripraviť originál cesto na pizzu, ktoré vám umožní vytvoriť autentický kulinársky zážitok priamo z pohodlia vášho domova.
Ingrediencie pre originál cesto na pizzu:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 7 g suchého droždia
- 2 lyžice olivového oleja
- 300 ml teplé vody
Postup:
Aktivujte droždie
V malej mise zmiešajte suché droždie, cukor a pol deci teplej vody. Vytvorte pastu a nechajte ju odpočívať asi 10 minút, kým nezačne penučkovať a zdvojnásobí svoj objem. Aktivované droždie pridá vášmu cestu chrumkavosť a chuť.
Miešanie múky a soli
Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku s lyžičkou soli. Vytvorte do stredu jamku.
Pridajte droždie
Keď je droždie aktívne, nalejte ho do jamky vo fĺmuse.
Pridajte olej a vodu
Pridajte olivový olej a zvyšnú teplú vodu k múke. Začnite miešať postupne, až kým sa ingrediencie spoja a vytvoria cesto.
Miesenie cesta
Položte cesto na dosku posypanú múkou a začnite ho miesiť. Toto je dôležitý krok, ktorým aktivujete lepivé bielkoviny v múke a vytvoríte pružné cesto. Mieste cesto asi 10-15 minút, kým nebude hladké a elastické.
Riadny odpočinok
Vložte cesto späť do misy a prikryte ho utierkou alebo plastovým obalom. Nechajte ho odpočívať na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto by malo byť po odpočinku mäkké a ľahko pružné.
Formovanie pizze
Počas odpočinku cesta si pripravte plech na pečenie a predohriate rúru na čo najvyššiu teplotu (ideálne 250°C a viac). Cesto rozvaľkajte na plech s hrúbkou podľa vašich preferencií. Môžete si vybrať, či chcete tenšiu kôru alebo hrubšiu a pufrovú.
Naplňte a pečte
Teraz môžete pridať svoje obľúbené ingrediencie na pizzu. Nezabudnite na paradajkový pretlak a syr – klasické pizzové zložky. Pečte pizzu v predhriatej rúre asi 10-15 minút, kým cesto nezískava zlatohnedú farbu a náplň sa rozpustí a zazladi.
Vychutnajte si originál pizzu
Hotovú pizzu vyberte z rúry, nechajte ju trochu vychladnúť, nakrájajte ju krájačom na pizzu (napríklad týmto) a nie nožom a potom si ju vychutnajte všetkými zmyslami.
Tak, toto je recept na originál cesto na pizzu, ktoré bude chrumkavé a plné chuti. Môžete si ho prispôsobiť svojim preferenciám a vytvoriť svoju vlastnú dokonalú pizzu. Vytvorenie vlastnej pizze je zábavný proces a umožňuje vám byť kreatívni a experimentovať s rôznymi prísadami. Buon appetito!