Originál cesto na pizzu: Tvorba dokonalej talianskej pizze

Originál cesto na pizzu: Tvorba dokonalej talianskej pizze
Pizzerie Uncategorized

Originál cesto na pizzu – pizza je jedným z tých jedál, ktoré má bezpochyby svoje miesto vo svetovej gastronómii. Ako hlavný atribút každej dobrej pizzy stojí originál cesto. Kým si môžete vychutnať rozmanité a lahodné náplne, cesto je tou esenciálnou súčasťou, ktorá tvorí základnú štruktúru a chuť pizze. V tomto článku sa pozrieme na to, ako pripraviť originál cesto na pizzu, ktoré vám umožní vytvoriť autentický kulinársky zážitok priamo z pohodlia vášho domova.

Ingrediencie pre originál cesto na pizzu:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g suchého droždia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 ml teplé vody

Postup:

Aktivujte droždie

V malej mise zmiešajte suché droždie, cukor a pol deci teplej vody. Vytvorte pastu a nechajte ju odpočívať asi 10 minút, kým nezačne penučkovať a zdvojnásobí svoj objem. Aktivované droždie pridá vášmu cestu chrumkavosť a chuť.

Miešanie múky a soli

Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku s lyžičkou soli. Vytvorte do stredu jamku.

Pridajte droždie

Keď je droždie aktívne, nalejte ho do jamky vo fĺmuse.

Pridajte olej a vodu

Pridajte olivový olej a zvyšnú teplú vodu k múke. Začnite miešať postupne, až kým sa ingrediencie spoja a vytvoria cesto.

Miesenie cesta

Položte cesto na dosku posypanú múkou a začnite ho miesiť. Toto je dôležitý krok, ktorým aktivujete lepivé bielkoviny v múke a vytvoríte pružné cesto. Mieste cesto asi 10-15 minút, kým nebude hladké a elastické.

Riadny odpočinok

Vložte cesto späť do misy a prikryte ho utierkou alebo plastovým obalom. Nechajte ho odpočívať na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto by malo byť po odpočinku mäkké a ľahko pružné.

Formovanie pizze

Počas odpočinku cesta si pripravte plech na pečenie a predohriate rúru na čo najvyššiu teplotu (ideálne 250°C a viac). Cesto rozvaľkajte na plech s hrúbkou podľa vašich preferencií. Môžete si vybrať, či chcete tenšiu kôru alebo hrubšiu a pufrovú.

Naplňte a pečte

Teraz môžete pridať svoje obľúbené ingrediencie na pizzu. Nezabudnite na paradajkový pretlak a syr – klasické pizzové zložky. Pečte pizzu v predhriatej rúre asi 10-15 minút, kým cesto nezískava zlatohnedú farbu a náplň sa rozpustí a zazladi.

Vychutnajte si originál pizzu

Hotovú pizzu vyberte z rúry, nechajte ju trochu vychladnúť, nakrájajte ju krájačom na pizzu (napríklad týmto) a nie nožom a potom si ju vychutnajte všetkými zmyslami.

Tak, toto je recept na originál cesto na pizzu, ktoré bude chrumkavé a plné chuti. Môžete si ho prispôsobiť svojim preferenciám a vytvoriť svoju vlastnú dokonalú pizzu. Vytvorenie vlastnej pizze je zábavný proces a umožňuje vám byť kreatívni a experimentovať s rôznymi prísadami. Buon appetito!